cat  |  eng  |  esp
El Castell de castellar

 

El castell de Castellar

 

El castell pertany al terme municipal d’Aguilar de Segarra i forma un conjunt monumental amb l’església parroquial de Sant Miquel de Castellar, la rectoria i el molí.

 

La base de la construcció és un banc de roca natural, gairebé circular, sobre el qual s’aixeca el castell. És un edifici de pedra molt rústic amb murs ferms i gruixuts, finestres altes i asimètriques i diverses espitlleres a la part baixa del mur. El portal d’entrada, adovellat, s’obre a llevant, just al capdamunt del pendent de la costa, davant d’un mirador des del qual es pot veure el poble i el molí.

 

Es tracta d’un castell gòtic que, a més de tenir una funció militar, ha estat masoveria i ha sofert, per tant, diferents modificacions i usos. L’element més antic és la torre, de la qual resten dos murs. Aquesta torre devia estar lligada al període de la reconquesta i feudalització del territori sota el domini dels Castellar (segles XI-XIII).

 

A l’edifici hi ha tres plantes. La planta baixa, a més dels murs de la torre, conserva dues sales nobles, una amb arc de mig punt i l’altra amb arcades gòtiques, que cal relacionar amb els Grevalosa medievals (segles XIII-XVII), així com també el pati d’armes on hi ha l’escala per pujar al primer pis. La primera planta la degueren modificar els Amat  entre els segles XVII i XIX, sobretot en el XVIII, amb una llinda del 1774. El finestral que dóna a llevant i el mirador que queda sota van servir d’escenari a la presa de possessió dels senyors del castell, que se situaven a la finestra, i del jurament dels vassalls, aplegats al mirador. A la segona planta hi ha un terrat.

 

© 2024 Ajuntament d’Aguilar de Segarra, tots els drets reservats.  Tel 93 836 60 80 / info@castelldecastellar.cat